شرایط و مراحل ثبت انواع موسسه غیر تجاری

موسسه غیر تجاری همانطور که از نام آن مشخص است، برای انجام امور غیر تجاری به ثبت می رسد. این موسسات به انواع مختلفی دسته بندی شده و نیاز به مدارک متفاوتی دارند. اما آیا می دانید برای ثبت این نوع موسسات باید چه مراحلی طی شود؟ یا این که اصلا موسسات غیر تجاری چه نوع موسساتی هستند و چرا باید به ثبت برسند؟

به طور کلی باید بگوییم موسساتی که برای امور غیر تجاری ثبت می شوند، شرایط مجزا و متفاوتی با شرکت های تجاری دارند. این شرکت ها بعد از ثبت نمی توانند اقدام به انجام فعالیت های تجاری نمایند. همچنین آنها قادر به دریافت کارت بازرگانی نبوده و تنها می توانند برای امور خیریه، علمی، هنری، ادبی و … تشکیل شوند.

تفاوتی نمی کند که هدف موسسین از ثبت موسسه غیر تجاری چیست. تنها مسئله ای که مهم است، نوع فعالیت این نوع موسسات است که نباید تجاری باشد. این نوع موسسات اصولا با نام انجمن، بنگاه، کانون و … شناخته می شوند و به فعالیت می پردازند. برخی از آنها نیز همچون موسسات غیر انتفاعی، موسسات انتفاعی و … به سود و منفعت اهمیت داده و در این زمینه مشغول به فعالیت می شوند.

انواع موسسات غیر تجاری در کشور 

موسسات غیر تجاری را در ایران باید به دو نوع کلی دسته بندی نماییم. موسساتی که انتفاعی هستند و هدفشان جذب سود و منافع مادی است که پس از ثبت و فعالیت این میزان سود را بین خود و دیگران تقسیم کنند. اما موسسات دیگری با عنوان موسسات غیر انتفاعی نیز ثبت می شوند که هدفشان جذب سود و منافع مادی نیست. بلکه به منظور اهداف دیگری ثبت شده و فعالیت می کنند.

موسسه غیر تجاری انتفاعی را باید به موسسات حسابرسی، موسسات حقوقی و دفاتر وکالت، خدمات شهری، موسسات فنی، مطب پزشکی، موسسات خدماتی و … دسته بندی کنیم. هر یک از این موسسات شرایط ثبت مخصوص به خود را دارند و باید با مدارک مشخص شده ای به ثبت برسند.

موسسات غیر تجاری غیر انتفاعی را نیز باید به موسسات پژوهشی، موسسات امور فرهنگی، موسسات علمی و آموزشی، موسسات خیریه، شهرداری ها، نهادهای دولتی و سازمان های دولتی و …تقسیم کنیم. این موسسات که بیشتر دولتی هستند نیز، شرایط ثبت مخصوص به خود را دارند.

شرایط و نحوه ثبت نام موسسات برای انجام امور غیر تجاری 

برای ثبت موسسه غیر تجاری در اولین قدم باید مشخص نمایید که موسسه مورد نظر غیر انتفاعی است یا انتفاعی. پس از آن اگر برای تاسیس موسسه مورد نظر نیاز به اخذ مجوز خاصی باشد، باید ابتدا مجوز لازم را اخذ نمایید. در مرحله بعد باید نام موسسه انتفاعی یا غیرانتفاعی را تعیین کنید. به خاطر داشته باشید که نباید این نام با موسسه دیگری تکراری باشد.

اداره ثبت شرکت ها نام های پیشنهادی برای تاسیس موسسه غیر تجاری را مورد بررسی قرار می دهد. در صورت تایید یکی از این اسامی، اوراق قانونی موسسه باید طبق قانون تجارت تنظیم شود و به امضای دیگر اعضای موسسه نیز درآید. در مرحله بعد باید تمامی این اسناد در پاکت پستی مخصوص قرار گرفته و به اداره ثبت شرکت ها ارسال گردد.

کارشناسان اداره ثبت شرکت ها مدارک را مورد بررسی قرار داده و در صورتی که اشتباه یا نقصی در مدارک وجود نداشته باشد، اقدام به تایید آنها خواهند نمود. در مرحله نهایی نیز باید اوراق ثبت موسسه را در روزنامه کثیرالانتشار منتشر نمایید و فرآیند ثبت موسسه را به اتمام برسانید. اصولا این نوع موسسات غیر تجاری نیاز به حداقل ۲ نفر عضو دارای سن قانونی دارند.

اما نیازی نیست اعضای موسسه غیر تجاری گواهی عدم سوء پیشینه کیفری ارائه نمایند. همچنین این موسسات با شرکت های مسئولیت محدود شباهت های زیادی دارند. از این رو بهتر است ثبت موسسات را به افراد متخصص بسپارید تا خود به اشتباه اقدام به ثبت شرکت با مسئولیت محدود ننمایید.

مدارک لازم برای ثبت موسسه غیر تجاری 

برای ثبت موسسات جهت انجام امور غیر تجاری، دو نوع مدارک باید تهیه شوند. دسته ای از این مدارک اوراق ثبت موسسه هستند و دسته دیگر مدارکی هستند که باید برای اداره ثبت موسسات و شرکت های غیر تجاری ارسال شود. از جمله این اوراق برای ثبت موسسات غیر تجاری باید به موارد زیر اشاره کنیم:

  • تقاضانامه ثبت موسسه برای انجام امور غیر تجاری
  • اخذ مجوزهای لازم برای ثبت موسسه
  • اساسنامه ثبت موسسه برای انجام امور غیر تجاری
  • ارائه صورتجلسه مجمع عمومی موسسین
  • اقرارنامه مدیران موسسه غیر تجاری
  • ارائه صورتجلسه هیات امنا یا هیات مدیره

ارائه این مدارک توسط افراد متخصص که در زمینه ثبت موسسات غیر تجاری فعالیت می کنند، انجام می شود. از این رو برای آنکه ثبت موسسات برای انجام امور غیر تجاری به صورت قانونی  طی شود، بهتر است این فرایند را به

افرادی که در زمینه ثبت شرکت ها و موسسات فعالیت می کنند بسپارید.

حتما این نکته را نیز در نظر داشته باشید که برای ثبت موسسات غیر تجاری، نیاز به حداقل سرمایه ای معادل ۱ میلیون ریال خواهد بود. از این رو پیش از ثبت موسسه به این مسئله نیز توجه نمایید.

موسسه ثبتی آریا با تخصص و تجربه کافی در این زمینه آماده هر گونه راهنمایی و مشاوره کاملا رایگان برای شما عزیزان میباشد

فهرست